Josam specijalni alati

Kamionima ispravljaju kičmu

Savremeni laserski sistemi za ispravljanje kamionskih šasija su konačno stigli i kod nas. Jedan od najmodernijih sistema, kakvih je svega 15 u svetu, proizvodi švedski Josam, odnedavno se može naći u servisnom centru Ristić Centar iz Ivanjice.

Velike su muke vlasnika kamiona, ali i njihovih servisera, kada, usled udesa, vozilo „ispadne iz ose“, ili se šasija na bilo koji način iskrivi. Vlasniku automatski rastu troškovi i odlazak u servis postaje neizbežan. Međutim, tada serviser dobija glavobolju, jer su sile neophodne za ispravljanje šasija, daleko veće nego kod putničkih automobila. Ipak, u švedskoj kompaniji Josam, rešili su i taj problem tako što su konstruisali „Aj-pres“ (I-press), uređaj koji objedinjuje sve delatnosti vezane za otkrivanje i otklanjanje i najmanjih neravnina na šasiji.

Velika preciznost

Za tako delikatne intervencije koriste se prese kapaciteta od 10 do 40 tona, a osim njih, u igri je induktivni grejač koji za svega nekoliko sekundi dovodi profil šasije do usijanja, radi kvalitetnijg ispravljanja. Naravno, tu je i specijalni laserski sistem za merenje, koji odstupanja od ose vozila svodi na delove milimetra. Reč je o uređaju koji za otkrivanje nepravilnosti koristi lasersku tehnologiju. Kada laseri otkriju na koju se stranu šasija „uvrnula“, na scenu stupa „aj-press“ koji se sastoji iz tri kompletne jedinice za ispravljanje i centralne prečke koja se fiksira za pod ispod kamiona. Po postavljanju kompletnog sistema, što je olakšano činjenicom da su jedinice sačinjene od aluminijumskh legura, preostaje samo da se, zatezanjem i oslanjanjem na vertkialnu presu ram šasije vrati u prvobitni položaj.

Možda sve ovo zvuči komplikovano ali uz kvalitetno rukovanje dobro uvežbanog osoblja firme Risitć Centar, čitav posao ispravljanja šasije postaje dečija igra, u odnosu na sve dosadašnje konvencionalnije načine obavljanja ove komplikovane „operacije“.

Reglaža za dodatnu uštedu.

Kada je reč o centriranju trapa, ne treba posebno naglašavati podatak da jedan kamion, ukoliko mu se trap „uvrnuo“ godišnje ima od 500 pa i do 100 eura veće troškove samo u oblasti potrošnje goriva i pneumatika. Ako se tome dodaju troškovi vezani za istrošenost drugih delova, glavobolja je još veća. Jasno je – kamion mora na reglažu, ali, ako se ona ne uradi na pravi način, stvara se novi niz problema i dolazi do još većih troškova. Stručnjaci kažu da je u tim situacijama najbolje opredeliti se za sigurno rešenje, odnosno reglažu trapa na odgovarajućem uređaju koju će odraditi stručno, kvalifikovano lice.

Osim proizvodnje presa za šasiju koje podržavaju popravku vozila mase i do 60 tona, švedski Josam je u svetu poznat i po proizvodnji tornjeva i šablona za ispravljanje i popravku oštećenih kamionskih kabina, kao i opreme za reglažu trapa. Sam proces reglaže trapa zasniva se na centralnoj liniji vozila i pravcu kretanja, a ne položaju zadnje osovine, što je slučaj kod drugih proizvođača. Naime, Josamov uređaj usmerava sve osovine i točkove u pravcu kretanja vozila, dok reglaža drugih proizvođača uzima poslednju osovinu u nizu kao referentnu, a koja je u najvećem broju učajeva i sama van ose. Tako su merenja pogrešna i mogu dovesti do još većih problema na vozilu. Josamovom tehnologijom se sva merenja rade bez referentnih tačaka na podu, ali uz brza očitavanja rezultata tokom merenja i podešavanja. Zbog svoh ovih činjenica, ovaj metod poseduje sve zvanične homologacije najvećih porizvođača kamiona, autobusa i priključnih vozila mešu kojima su: Mercedes, MAN, Iveco, Volvo, Scania, DAF, Renault i drugi...

Srbija prva na Balkanu

Da je reč o najnovijoj tehnologiji u ovom delu autoindustrije potvrđuje i činjenica da poslednju generaciju Josamovih sistema za ispravljanje kamionskih šasija i kabina ima samo 15 servisera u svetu. Među njima je i firma Ristić Centar doo iz Ivanjice, koji je ujedno jedini servis na Balkanu sa kompletnom opremom švedskog proizvođača

Specijalizovani smo za
  • Generalni remont motora, menjača, prenosnih sistema i podstroja kod komercijalnih vozila
  • Ispravljanje kamionskih šasija i konstrukcija autobusa
  • Ispravljanje havarisanih kamionskih kabina
  • Limarski radovi putničkih i kombi vozila
  • Lakirerski radovi
  • Reglaža trapa laserskom metodom
  • Prodaja rezervnih delova
Zašto izabrati nas?

Servisno remontni centar Ristic Centar doo, ima tradiciju dugu preko 20 godina. Kvalitetno obučen stručni kadar i zaposleno osoblje potrudiće se da Vam pruže visok stepen usluge, karaktereističan za najmodernije svetske servise. Jedini na ovim prostorima posedujemo najsevremeniju opremu za popravku, prevashodno Mercedosovih, komercijalnih i kombi vozila. Obezbedie vašem vozilu najbolji tretman.

Havarisana vozila

Organizujemo prevoz havarisanih vozila od mesta udesa do servisa kao i isporuku vozila na željenu adresu.

Ino korisnici

Ino korisnici oslobođeni su troškova carine i PDV-a na delove i rad po osnovu „privremenog uvoza radi popravke“.